Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Británii v apríli prudko vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ani prudký rast v apríli však nedostal predaj na úroveň priemeru za roky 2010 - 2019.

Londýn 5. mája (TASR) - Predaj áut v Británii zaznamenal v apríli prudký rast, keď oproti zhruba 4300 vozidlám pred rokom sa ich minulý mesiac predalo viac než 141.000. Mimoriadny rast je výsledkom nástupu pandémie nového koronavírusu na začiatku minulého roka, ktorá viedla k rozsiahlemu zatváraniu firiem a prevádzok, vrátane predajní vozidiel. Británia odvtedy zaznamenala ďalšie lockdowny, predajne áut sa však medzičasom opäť otvorili.

Ako uviedlo britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT), v apríli sa v Británii predalo 141.583 automobilov. Na porovnanie, v apríli minulého roka dosiahol predaj iba 4321 vozidiel, najmenej od februára 1946, v ktorom sa predalo 4044 áut.

Ani prudký rast v apríli však nedostal predaj na úroveň priemeru za roky 2010 - 2019. Ako uviedlo SMMT, predaj za mesiac apríl bol stále 13 % pod týmto priemerom. Situácia by sa však mala zlepšovať.

"Po jednom z najhorších rokov pre automobilový priemysel konečne vidíme svetlo na konci tunela," povedal predseda SMMT Mike Hawes. Na úplne zotavenie sektora si podľa neho bude potrebné ešte počkať, na druhej strane otvorenie predajní a možnosť zákazníkov vyskúšať si nové a ekologickejšie modely dáva priemyslu šancu na nový štart.