Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Británii v marci vzrástol

Foto: TASR/AP

Napriek zvýšeniu je však marcový predaj zhruba o tretinu nižší, než predstavuje priemerný objem predaja za mesiac marec za 10 rokov vrátane marca 2019.

Londýn 6. apríla (TASR) - Predaj áut v Británii vzrástol v marci v porovnaní s rovnakým mesiacom 2020 o viac než desatinu, čo je prvý rast od augusta minulého roka. Za celý 1. kvartál však približne v rovnakom rozsahu klesol. Informovalo o tom v utorok britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT).

Podľa údajov SMMT sa v marci predalo v Británii 283.964 áut. Oproti marcu minulého roka to znamená rast o 11,5 %. Na druhej strane, za tri mesiace od začiatku roka dosiahol predaj medziročný pokles o 12 %. Vývoj v tohtoročnom marci ovplyvnil nástup pandémie nového koronavírusu v marci minulého roka, v ktorom predaj klesol o 44,4 %.

Napriek zvýšeniu je však marcový predaj zhruba o tretinu nižší, než predstavuje priemerný objem predaja za mesiac marec za 10 rokov vrátane marca 2019. "Minulý rok bol najťažším v modernej histórii a automobilový sektor bol, podobne ako mnohé iné, tvrdo poškodený," povedal šéf SMMT Mike Hawes. Zároveň však verí, že s blížiacim sa otvorením predajní sa nálada spotrebiteľov, a tým aj situácia na trhu, zlepší.