Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Británii vzrástol v novembri o takmer desatinu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Objem predaja sa výrazne priblížil k úrovni, ktorú dosahoval v danom mesiaci pred pandémiou.

Londýn 5. decembra (TASR) - V Británii sa minulý mesiac predalo viac než 156.500 áut, čo predstavuje medziročný rast o takmer desatinu. Navyše, objem predaja sa výrazne priblížil k úrovni, ktorú dosahoval v danom mesiaci pred pandémiou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje britského Združenia výrobcov a predajcov áut (SMMT).

V novembri sa v Británii predalo 156.525 vozidiel, čo v porovnaní s novembrom minulého roka predstavuje zvýšenie o 9,5 %. Ešte dôležitejším údajom je, že oproti novembru 2019, teda pred nástupom pandémie nového koronavírusu, bol predaj v tohtoročnom novembri iba o 96 vozidiel slabší.

Novembrové výsledky výrazne ovplyvnili firmy, ktoré zvýšili investície do obnovy a ekologizácie vozového parku. Poukázali na to čísla predaja batériových elektrických vozidiel (BEV). Celkovo sa v novembri predalo v Británii 24.359 týchto áut, z toho 77,4 % nakúpili podniky.

Na druhej strane, objem predaja BEV v novembri medziročne klesol o 17,1 %, pod čo sa však podpísal vysoký dopyt po týchto vozidlách v závere minulého roka. Čo sa týka modelov, najpopulárnejšími boli v Británii v novembri Ford Puma a Vauxhall Corsa, dodalo združenie SMMT.