Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne klesol v októbri šiesty mesiac po sebe

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Americký výrobca elektromobilov Tesla predal v októbri v Číne 54.391 áut.

Peking 10. novembra (TASR) - Predaj áut v Číne klesol aj v októbri, šiesty mesiac po sebe. Dôvodom je pretrvávajúci problém s polovodičmi, ktorý núti automobilky obmedzovať výrobu. V porovnaní s vývojom v septembri sa však pokles spomalil. Zatiaľ čo v septembri sa predaj medziročne znížil zhruba o pätinu, v októbri klesol o menej než 10 %.

Ako v stredu informovalo Čínske združenie výrobcov áut (CAAM), na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, v Číne sa v októbri predalo 2,33 milióna vozidiel. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená pokles o 9,4 %.

Jedným zo svetlých bodov v rámci výsledkov za mesiac október bol predaj takzvaných nových energetických vozidiel (NEV). Tie zahrnujú elektrické autá, plug-in hybridy a vozidlá na vodíkový pohon. V tejto kategórii sa na najväčšom automobilovom trhu sveta predalo v októbri 383.000 áut, čo medziročne znamená rast o 135 %. K dopytu prispievajú najmä vládne dotácie na podporu ekologickejších vozidiel.

Americký výrobca elektromobilov Tesla predal v októbri v Číne 54.391 áut. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa predaj znížil, septembrový objem predaja (56.006) bol však najvyšší od začatia produkcie Tesly v Šanghaji pred zhruba dvomi rokmi.

Čínsky výrobca elektrických áut Nio predal minulý mesiac na domácom trhu 3667 vozidiel a ďalšia čínska automobilka Xpeng dodala 10.138 áut. Nemecká automobilka Volkswagen zasa informovala, že v októbri predala v Číne viac než 12.000 elektromobilov ID série.