Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne rástol v októbri najpomalším tempom za päť mesiacov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov čínskeho združenia výrobcov áut (CAAM) sa celkový predaj nových vozidiel v krajine v októbri 2022 zvýšil o 6,9 % na 2,51 milióna kusov.

Peking 10. novembra (TASR) - Predaj nových áut v Číne aj v októbri vzrástol, ale najpomalšie za päť mesiacov. A to aj napriek slabému porovnávaciemu základu spred roka. Prispela k tomu politika nulovej tolerancie ochorenia COVID-19, ktorá "drží" spotrebiteľov ďaleko od autosalónov a negatívne ovplyvňuje sentiment a tiež pokles stimulov na podporu predaja vozidiel. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa najnovších údajov čínskeho združenia výrobcov áut (CAAM) sa celkový predaj nových vozidiel v krajine v októbri 2022 zvýšil o 6,9 % na 2,51 milióna kusov. To bolo prudké spomalenie po náraste predaja o 25,7 % v septembri.

Predaj tzv. nových energetických vozidiel (NEV), medzi ktoré patria čisto elektrické vozidlá, plug-in hybridy a vozidlá s vodíkovými palivovými článkami, v októbri stúpol o 81,7 %, najmenej za šesť mesiacov.

CAAM sleduje širší dopyt po vozidlách, od osobných cez nákladné až po autobusy.

Toto ročné obdobie je pritom známe ako "zlatý september, strieborný október" pre zvyčajne najväčší dopyt po autách, keďže počas dusných letných mesiacov sa spotrebitelia zvyčajne zdržiavajú mimo showroomov.

Výrobcovia automobilov a investori sa už pripravujú na pokles dopytu na najväčšom automobilovom trhu na svete v dôsledku slabnúcej ekonomiky.

Za prvých desať mesiacov roka vzrástol predaj áut v Číne len o 4,6 % v porovnaní s rovnakým obdobím 2021. V júli CAAM znížilo svoju prognózu rastu predaja za celý rok 2022 na 3 % z predchádzajúcich 5,4 %, čo odráža problémy vo výrobe pre dlhotrvajúci globálny nedostatok polovodičov.