Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne v decembri vzrástol o 8,3 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Uzavrel sa tak silný rok pre automobilový gigant BYD a ďalšie domáce značky, ktoré predbehli zahraničných konkurentov.

Peking 9. januára (TASR) - Predaj osobných áut v Číne v decembri 2023 vzrástol, už piaty mesiac po sebe. Uzavrel sa tak silný rok pre automobilový gigant BYD a ďalšie domáce značky, ktoré predbehli zahraničných konkurentov. Oznámilo to v utorok čínske združenie výrobcov osobných automobilov (CPCA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Z údajov CPCA vyplýva, že predaj nových osobných áut na najväčšom svetovom trhu s vozidlami sa v decembri 2023 zvýšil medziročne o 8,3 % na 2,37 milióna kusov. Tempo rastu predaja sa však citeľne spomalilo z 25,5 % v novembri.

Za celý rok 2023 stúpol predaj o 5,3 % na 21,93 milióna vozidiel. Minulý rok bol už tretí po sebe, keď sa predaj áut v Číne zvýšil uprostred hrozivej cenovej vojny. Výrobcovia áut sa tak snažia prilákať spotrebiteľov, ktorých znervóznilo slabnúce zotavovanie ekonomiky.

Predaj vozidiel na batérie v Číne vlani vzrástol o 20,8 % po zvýšení o 74,2 % v roku 2022. Aj rast predaja plug-in hybridov, ktoré sú ekonomicky dostupnejšie ako čisto elektrické autá, sa minulý rok spomalil na 82,5 % zo 160,5 % rok predtým.

Čína sa v roku 2023 podľa predbežných údajov zrejme stala najväčším svetovým exportérom osobných automobilov a prekonala Japonsko, keďže BYD a ďalší miestni výrobcovia elektrických vozidiel dosiahli pokroky v zámorí.

Vývoz osobných vozidiel z Číny vzrástol v roku 2023 o 62 % na rekordných 3,83 milióna kusov. Japonské colné údaje za prvých 11 mesiacov roka ukazujú, že export osobných áut dosiahol 3,5 milióna.