Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne vzrástol v auguste najviac za dekádu

Autá na export, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čínskemu výrobcovi Geely vyskočil v auguste predaj medziročne až o 429 %.

Peking 8. septembra (TASR) - Predaj osobných automobilov v Číne vzrástol v auguste medziročne o 28,9 %, najviac za desať rokov. Podporilo ho prudké zvýšenie dopytu po elektrických vozidlách. Uviedlo to vo štvrtok čínske združenie výrobcov osobných automobilov (CPCA). TASR správu prevzala z AFP.

Podľa najnovších údajov sa minulý mesiac predalo v Číne celkovo 1,87 milióna vozidiel. Predaj hybridných a elektrických áut na najväčšom automobilovom trhu na svete sa pritom medziročne zdvojnásobil.

V apríli a v máji sa odbyt áut v Číne výrazne znížil. Konkrétne v apríli sa prepadol o 40,4 %, najviac od roku 2020, a v máji klesol o 17 % v dôsledku blokád spojených s ochorením COVID-19.

Čínska vláda však zaviedla v júli sériu opatrení vrátane predĺženia daňových úľav s cieľom stimulovať predaj elektrických áut v čase spomalenia ekonomiky.

Na čínskom trhu s elektrickými autami je obzvlášť tvrdá konkurencia a výrobcovia sa snažia ťažiť zo štedrých dotácií na nákup týchto vozidiel.

Opatrenia majú zároveň podporiť ekonomiku v čase, keď sporadické blokády na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 po celej krajine utlmili nadšenie spotrebiteľov a podnikateľskú dôveru.

Čínskemu výrobcovi Geely vyskočil v auguste predaj medziročne až o 429 %.