Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne vzrástol v novembri o viac než štvrtinu

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo v októbri vzrástol objem predaja medziročne o necelých 10 %, v novembri rast dosiahol viac než 25 %.

Peking 8. decembra (TASR) - Predaj osobných áut v Číne pokračoval v novembri v raste, štvrtý mesiac po sebe, pričom tempo rastu sa výrazne zrýchlilo. Zatiaľ čo v októbri vzrástol objem predaja medziročne o necelých 10 %, v novembri rast dosiahol viac než 25 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

Združenie výrobcov osobných automobilov (CPCA) v piatok zverejnilo, že predaj osobných áut vzrástol v novembri medziročne o 25,5 % na 2,1 milióna. V októbri tempo rastu dosiahlo 9,9 %.

Opäť sa výrazne zvýšil predaj takzvaných nových energetických vozidiel (NEV). Po raste o 37,5 % v októbri zrýchlil v novembri tempo rastu na 39,8 %, pričom z celkového objemu predaja predstavoval predaj týchto vozidiel 40 %. Prispeli k tomu najmä nové zľavy, ktoré firmy ku koncu roka ešte zintenzívnili.

CPCA odhaduje, že v budúcom roku dosiahne predaj osobných áut v Číne zhruba 22,2 milióna. Oproti tohtoročnému predpokladanému rastu to predstavuje zvýšenie približne o 3 %.

Z jednotlivých automobiliek sa výrazne darilo čínskej firme BYD. Aj keď oproti októbru zvýšila predaj iba minimálne, objem jej predaja predstavoval nový rekord, dodala agentúra Reuters. Spoločnosť zároveň ako prvá čínska automobilka smeruje k celoročnému predaju na úrovni 3 milióny vozidiel.