Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Európe klesol v marci o rekordných takmer 52 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa ACEA sa v Európskej únii, Británii a v krajinách Európskeho združenia voľného obchodu prepadol predaj áut v marci oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 51,8 % na 853.077 vozidiel.

Berlín 17. apríla (TASR) - Predaj áut v Európe klesol minulý mesiac o takmer 52 %. Uviedlo to v piatok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Výsledok predstavuje najvýraznejší pokles predaja za posledných 30 rokov.

Podľa ACEA sa v Európskej únii, Británii a v krajinách Európskeho združenia voľného obchodu prepadol predaj áut v marci oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 51,8 % na 853.077 vozidiel. To je najvýraznejší pokles predaja od začatia zverejňovania príslušných údajov v roku 1990.

Čo sa týka Európskej únie, predaj klesol o 55,1 % na 567.000 vozidiel, informovala agentúra DPA. Pokles zaznamenali všetky trhy EÚ, keď predaj ovplyvnili opatrenia vlád určené na zmiernenie šírenia nového koronavírusu. Tie zahrnovali aj zatvorenie viacerých predajní v druhej polovici marca.

Najvýraznejšie sa pod marcový vývoj podpísala situácia v Taliansku, ktoré pandémia zasiahla v Európe najvýraznejšie. Predaj áut sa na tomto trhu v marci prepadol až o 85,4 %.

Prudký pokles predaja automobilov zaznamenali aj ďalšie dve pandémiou silne zasiahnuté krajiny, Francúzsko a Španielsko. V prvom prípade pokles dosiahol 72,2 % a v druhom 69,3 %. V Nemecku sa v marci predalo medziročne o 37,7 % menej áut.

Z jednotlivých automobiliek výrazný pokles zaznamenali najmä francúzske firmy. Predaj áut PSA Group klesol v Európe o 66,9 % a v prípade konkurenčného Renaultu to bolo o 63,7 %.

Nemecký Volkswagen predal o 43,6 % menej áut a firma BMW zaznamenala pokles predaja o 39,7 %. Predaj áut spoločnosti Daimler sa znížil o 40,6 %.