Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Európskej únii vzrástol v októbri o takmer 15 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výrazný rast zaznamenal predaj plne elektrických vozidiel, ktorý dosiahol 36,3 % a v prípade hybridných áut sa objem predaja zvýšil takmer o 39 %.

Londýn 21. novembra (TASR) - Predaj áut v Európskej únii vzrástol minulý mesiac o takmer 15 %, pričom objem predaja výrazne podporil dopyt po elektrických vozidlách. Predaj áut v EÚ tak rastie už 15 mesiacov v rade. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Predaj áut v Európskej únii vzrástol v októbri medziročne o 14,6 % na 855.484, uviedlo v utorok Európske združenie výrobcov áut (ACEA). To je výrazné zrýchlenie rastu predaja, keď v septembri sa predaj zvýšil o 9,2 %.

Výrazný rast zaznamenal predaj plne elektrických vozidiel, ktorý dosiahol 36,3 % a v prípade hybridných áut sa objem predaja zvýšil takmer o 39 %. Výsledkom je, že podiel plne elektrických áut na celkovom októbrovom predaji dosiahol 14,2 % a tretí raz prekonal podiel áut na naftu.

Podiel naftových vozidiel v rámci celkového objemu predaja dosiahol v októbri 12 %. Na porovnanie, v roku 2015 predstavoval viac než 50 %.

Za 10 mesiacov tohto roka sa elektrifikované vozidlá, teda plne elektrické autá, plug-in hybridy alebo klasické hybridy, podieľali na celkovom objeme predaja viac než 47 %. Na porovnanie, za 10 mesiacov minulého roka ich podiel na celkovom predaji predstavoval 42 %.

Čo sa týka jednotlivých automobiliek, predaj áut najväčšej z nich v Európe, Volkswagenu, vzrástol v októbri o 9,9 %. Objem predaja Stellantisu sa zvýšil o 11,3 % a ešte viac sa darilo Renaultu, kde objem predaja vzrástol medziročne o 24,3 %.

O dvojciferné číslo sa zvýšil aj predaj áut v EÚ, Británii a štátoch Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA). Ako uviedla ACEA, v októbri vzrástol predaj áut na týchto trhoch o 14,1 % na 1,04 milióna.