Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Nemecku klesol v júli takmer o 13 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Automobilky zápasia s nedostatkom komponentov dlhodobo, pričom problémy sú najmä pri dodávkach čipov, ktoré sa používajú v elektronických systémoch vozidiel.

Frankfurt nad Mohanom 3. augusta (TASR) - Predaj áut v Nemecku pokračoval v júli v poklese, pričom tempo poklesu dosiahlo takmer 13 %. Uviedol to v stredu Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA), podľa ktorého automobilky stále zápasia s problémami pri dodávkach kľúčových komponentov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

KBA oznámil, že v júli sa v Nemecku predalo tesne pod 206.000 nových áut. To je o 12,9 % menej než v rovnakom období minulého roka. V porovnaní s vývojom v júni bol však pokles miernejší, keďže v júni klesol predaj áut v Nemecku o 18,1 %.

Automobilky zápasia s nedostatkom komponentov dlhodobo, pričom problémy sú najmä pri dodávkach čipov, ktoré sa používajú v elektronických systémoch vozidiel. Ako povedal analytik spoločnosti EY Peter Fuss, problémy v zásobovacom reťazci budú pokračovať aj v "nasledujúcich mesiacoch" a zatiaľ sa nedá odhadnúť, kedy dôjde k zotaveniu trhu. Navyše sa zhoršuje situácia aj na strane dopytu. Ten klesá v dôsledku inflácie a v obave z recesie, dodal Fuss.

Pozitívne sa však vyvíjal predaj elektrických vozidiel. Ako uviedol KBA, ich predaj sa v júli medziročne zvýšil o 13,2 %. Z celkového počtu predaných áut za minulý mesiac 14 % predstavovali elektromobily.