Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Nemecku zaznamenal medziročný pokles o takmer 4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa KBA sa v Nemecku predalo v októbri 274.303 áut, čo medziročne znamená pokles o 3,6 %.

Berlín 4. novembra (TASR) - V októbri sa v Nemecku predalo viac než 274.000 vozidiel. Medziročne to predstavuje pokles o takmer 4 %, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však predaj mierne zvýšil. Uviedol to v stredu Spolkový úrad pre cestnú dopravu (KBA).

Podľa KBA sa v Nemecku predalo v októbri 274.303 áut, čo medziročne znamená pokles o 3,6 %. Nepriaznivé výsledky za minulý mesiac zaznamenali Volkswagen, BMW, Ford či Tesla, zatiaľ čo rast predaja oznámili napríklad Renault, Audi, Opel a Fiat.

Klesol predaj áut s benzínovým aj naftovým motorom. V prvom prípade pokles predstavoval 30 %, v druhom 19 %. Naopak, zvýšil sa záujem o elektrické autá aj plug-in hybridy, pričom predaj elektrických vozidiel vzrástol medziročne o 365 % a plug-in hybridov o 256 %.

Nemecko je tak ďalšou z veľkých európskych ekonomík, ktoré zaznamenali v októbri pokles predaja vozidiel. Vo Francúzsku klesol predaj o 10 % a v Španielsku až o 21 %. V Taliansku predaj v porovnaní s októbrom minulého roka stagnoval.

Medzimesačne však boli výsledky lepšie. Vzhľadom na objem predaja v septembri predstavoval októbrový predaj rast približne o 9000 vozidiel.