Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Rusku sa vo februári medziročne prepadol o 62,1 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mnohé západné automobilky zastavili výrobu v Rusku po tom, ako Moskva nariadila inváziu na Ukrajinu. A domáce firmy zápasia s nedostatkom komponentov.

Moskva 6. marca (TASR) - Predaj áut v Rusku sa vo februári 2023 medziročne prepadol o 62,1 %, keďže sankcie Západu proti Moskve pre vojnu na Ukrajine spôsobujú aj naďalej problémy tomuto odvetviu. Oznámila to v pondelok Asociácia európskych podnikov (AEB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa údajov AEB vo februári 2023 sa predalo v Rusku 41.851 nových vozidiel, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka to bolo 110.441 áut.

Ruský automobilový priemysel patrí medzi odvetvia, ktoré sankcie zasiahli obzvlášť tvrdo, pretože bol vo veľkej miere závislý od zahraničných investícií, spoločných partnerstiev, dodávateľských reťazcov a komponentov. Mnohé západné automobilky zastavili výrobu v Rusku po tom, ako Moskva nariadila inváziu na Ukrajinu. A domáce firmy zápasia s nedostatkom komponentov.

Za celý minulý rok sa predaj áut v krajine znížil o 58,8 %, uviedla AEB, ktorá robí prieskum medzi ruskými výrobcami áut.