Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v USA môže klesnúť pre koronavírus takmer o desatinu

Banka Morgan Stanley na námestí Times Square v New Yorku. Foto: TASR/AP

Morgan Stanley v najnovšej informácii pre investorov odhaduje, že šírenie nového koronavírusu môže zredukovať predaj áut v USA v roku 2020 o vyše 9 %.

Washington 12. marca (TASR) - Americká banka Morgan Stanley odhaduje, že rýchle šírenie nového koronavírusu môže znížiť predaj áut v Spojených štátoch tento rok takmer o desatinu. Nová prognóza je omnoho pesimistickejšia než pred nástupom epidémie, keď banka počítala iba s miernym poklesom.

Morgan Stanley v najnovšej informácii pre investorov odhaduje, že šírenie nového koronavírusu môže zredukovať predaj áut v USA v roku 2020 o vyše 9 %. Pred vypuknutím epidémie počítala banka s poklesom približne o 1 až 2 %.

Adam Jonas z Morgan Stanley uviedol, že obavy obyvateľstva v dôsledku šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 by mohli spôsobiť odklad nákupov väčších položiek, medzi ktoré patria aj autá. Odhaduje, že predaj vozidiel v USA môže tento rok dosiahnuť 15,5 milióna oproti 17,1 milióna v minulom roku.

Nepriaznivú prognózu zverejnila aj spoločnosť pre výskum trhu LMC Automotive. Podľa nej môžu obavy zo šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 v USA aj ďalších krajinách znížiť celosvetový predaj áut tento rok o vyše 4 % na 86,4 milióna vozidiel. V roku 2019 sa vo svete predalo 90,3 milióna áut. LMC Automotive pôvodne očakávala len minimálny pokles predaja na 90,1 milióna.

Ako povedal Jeff Schuster z LMC Automotive, s pokračujúcim postupom vírusu sa predlžuje aj negatívny vplyv na automobilový sektor. "Výkyvy na trhu budú pretrvávať dovtedy, dokiaľ nebude jasné, že sa vírus podarilo dostať pod kontrolu v globálnom meradle, pričom vplyv bude možno cítiť ešte aj v roku 2021," dodal.

Ako by sa mohla situácia vyvíjať, môže naznačiť už začiatok apríla. Vtedy automobilky zverejnia výsledky predaja za 1. štvrťrok.