Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Predaj áut Volvo Cars sa v marci prepadol o vyše pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výrazne sa znížil aj predaj v Číne, a to o 22,6 % na 12.378 vozidiel. Pokles zaznamenala firma aj v USA, avšak miernejší.

Štokholm 4. apríla (TASR) - Švédsky výrobca osobných áut Volvo Cars zaznamenal v marci medziročný pokles predaja o viac než pätinu. Výsledky ovplyvnili pokračujúce problémy s dodávkami komponentov, najmä špecifických čipov. TASR o tom informuje na základe údajov firmy a správy agentúry Reuters.

Automobilka v pondelok informovala, že v minulom mesiaci predala celkovo 58.677 áut. Oproti marcu minulého roka to znamená pokles o 22,1 %. Čínska spoločnosť Geely Holdings, ktorá je vlastníkom švédskej firmy, uviedla, že problémy s dodávkami čipov budú ovplyvňovať produkciu aj v 2. kvartáli.

Pod marcový pokles predaja sa z jednotlivých regiónov najviac podpísala Európa, kde Volvo predáva aj najviac vozidiel. Minulý mesiac predala švédska spoločnosť na európskom trhu 26.954 áut, čo medziročne predstavuje pokles o 30,4 %.

Výrazne sa znížil aj predaj v Číne, a to o 22,6 % na 12.378 vozidiel. Pokles zaznamenala firma aj v USA, avšak miernejší. Predala tam 9428 áut, čo medziročne znamená pokles o 5 %.