Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj áut s emblémom VW v Spojených štátoch v apríli znovu klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jedným z dôvodov nepriaznivého trendu VW môže byť, že Wolfsburčania neprispôsobujú modely dostatočne rýchlo americkému trhu.

Wolfsburg 4. mája (TASR) - Volkswagenu (VW) sa v Spojených štátoch, na druhom najväčšom trhu s osobnými autami na svete, nedarí. Informuje o tom nemecký mesačník manager magazin na svojej internetovej stránke s odvolaním sa na aprílovú správu koncernu. Kým konkurenti BMW a Daimler minulý mesiac predaj vozidiel v USA zvýšili, Volkswagen znovu dosiahol horší odbyt áut s emblémom VW. Koncern ich predal 30.831, medziročne menej o 8,4 %. Bol to už ich 13. mesačný pokles po sebe.

Za prvé štyri mesiace tohto roka klesol odbyt volkswagenov v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 10,4 %.

Jedným z dôvodov nepriaznivého trendu VW môže byť, že Wolfsburčania neprispôsobujú modely dostatočne rýchlo americkému trhu. Šéf koncernu Martin Winterkorn uviedol, že sa americkému trhu bude musieť venovať väčšia pozornosť.

Dcéram VW sa však darí podstatne lepšie. Nový model Audi A3 dosiahol minulý mesiac najlepší odbyt. Už v prvom mesiaci jeho predaja si ho kúpilo viac ako 2000 zákazníkov. V apríli si niektorý z modelov Audi kúpilo vyše 15.650 Američanov. Výsledok bol medziročne lepší o 19 %. Predaj Audi vzrástol už 40. mesiac po sebe.

Aj dcéra Porsche dosiahla rekord. V apríli predala 4072 športových vozidiel, o 1 % viac ako pred rokom; súčasne to bol jej mesačný rekord. Z produkcie Audi sa najlepšie na druhom brehu Atlantiku predával model Cayenne, ktorého podiel na aprílovom odbyte dosiahol takmer 50 %.

Koncern Daimler predal v apríli v USA rekordných 29.329 vozidiel, čo bolo medziročne viac o 12,1 %. BMW zvýšil predaj svojej základnej značky o 8,5 % na 25.202 vozidiel.

V apríli sa podľa odborného časopisu Automotive News predalo v Spojených štátoch 1,4 milióna osobných vozidiel. Ich odbyt medziročne vzrástol o 8 %.p