Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj BMW vlani klesol o 8,4 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vypuknutie pandémie nového koronavírusu a zavedenie blokád si vyžiadalo svoju daň a veľa autosalónov na celom svete bolo niekoľko týždňov až mesiacov zatvorených.

Mníchov 12. januára (TASR) - Nemecká automobilka BMW v utorok uviedla, že v roku 2020 zaznamenala pokles predaja vozidiel o 8,4 %. Vypuknutie pandémie nového koronavírusu a zavedenie blokád si vyžiadalo svoju daň a veľa autosalónov na celom svete bolo niekoľko týždňov až mesiacov zatvorených.

Vo 4. štvrťroku sa však dopyt zákazníkov po luxusných autách z produkcie BMW zvýšil a predaj jeho vozidiel medziročne vzrástol o 3,2 %.

"Podarilo sa nám uzavrieť rok so silným 4. štvrťrokom a opäť sme na čele prémiového segmentu na celom svete," povedal vo vyhlásení člen predstavenstva BMW Pieter Nota.

Celkovo automobilka so sídlom v Mníchove predala vlani 2.324.809 vozidiel. V Európe klesol jej predaj v roku 2020 o 15,7 % a v Spojených štátoch o 1 8 %.

V Číne, kde sa pandémia začala, ale dostala ju pod kontrolu rýchlejšie, BMW zaznamenal nárast predaja v roku 2020 o 7,4 %.