Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj domov v Británii klesol v októbri o viac než polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britský trh s nehnuteľnosťami v minulom roku podporilo rozhodnutie vlády zvýšiť hranicu na platenie dane z kúpy domu.

Londýn 23. novembra (TASR) - Predaj domov v Británii klesol minulý mesiac o viac než polovicu. Vývoj na britskom realitnom trhu ovplyvnilo najmä ukončenie daňových výhod pri kúpe domu.

Ako informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje daňového úradu, v Británii sa v októbri predalo 76.930 rezidenčných nehnuteľností. To je o 52 % menej než v predchádzajúcom mesiaci. Aj v porovnaní s októbrom minulého roka bol predaj výrazne slabší, klesol o 28,2 %.

Britský trh s nehnuteľnosťami v minulom roku podporilo rozhodnutie vlády zvýšiť hranicu na platenie dane z kúpy domu. Pôvodne sa daň platila od 125.000 libier (148.946 eur), vláda ju však s cieľom podporiť trh s bývaním počas pandémie zvýšila v júli minulého roka pre Anglicko a Severné Írsko na 500.000 libier. Tento program mal platiť do konca júna, vláda ho však nakoniec nezrušila úplne a na ďalšie tri mesiace znížila hranicu na 250.000 libier.

Na rozdiel od Anglicka a Severného Írska sa program na podporu bývania vo Walese ukončil v júni. V Škótsku zavedená úľava prestala platiť už skôr, úrady ju ukončili v marci.

(1 EUR = 0,83923 GBP)