Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Predaj existujúcich domov v USA v júli opäť klesol

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Tempo predajov bolo zároveň najslabšie za mesiac júl od roku 2010.

Washington 22. augusta (TASR) - Predaj starších, už predtým obývaných domov v USA v júli klesol, keď zvýšené sadzby hypotekárnych úverov a pretrvávajúca nízka ponuka na trhu odradili mnohých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené údaje Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR).

Podľa NAR sa predaj existujúcich domov v USA v júli znížil oproti júnu o 2,2 % na sezónne upravenú ročnú mieru 4,07 milióna. V medziročnom porovnaní predaje klesli o 16,6 %. Tempo predajov bolo zároveň najslabšie za mesiac júl od roku 2010.

Celoštátna mediánová predajná cena sa oproti júlu 2022 zvýšila o 1,9 % na 406.700 USD (372.846 eur), čo predstavuje prvý medziročný nárast od januára. Približne 35 % domov predaných v júli dosiahlo vyššiu ako ponukovú cenu, uviedol Lawrence Yun, hlavný ekonóm NAR. Celkovo bolo ku koncu minulého mesiaca na trhu podľa NAR 1,11 milióna domov, čo je o 14,6 % menej ako pred rokom.

Priemerná úroková sadzba najčastejšieho 30-ročného úveru na bývanie sa minulý mesiac pohybovala tesne pod 7 % a naďalej stúpala, pričom minulý týždeň dosiahla 7,09 %, vyplýva z údajov spoločnosti Freddie Mac. Sadzba sa teraz pohybuje na najvyššej úrovni za viac ako 20 rokov.

(1 EUR = 1,0908 USD)