Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj existujúcich domov v USA v novembri výrazne vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predaj rodinných domov v novembri stúpol o 1,9 % a v prepočte na celý rok dosiahol 4,71 milióna. Predaj existujúcich bytov sa zvýšil o 1,7 %.

Washington 19. decembra (TASR) - Predaj starších domov a bytov v USA sa v novembri nečakane výrazne zvýšil.

Predaj existujúcich domov a bytov v novembri medzimesačne stúpol o 1,9 % a v prepočte na celý rok dosiahol 5,32 milióna, uviedla národná asociácia realitných maklérov NAR. V októbri predaj vzrástol o 1,4 % a v prepočte na celý rok predstavoval 5,22 milióna. Ekonómovia počítali v novembri so zvýšením len o 0,6 %.

Aj napriek druhému medzimesačnému nárastu po sebe bol predaj existujúcich domov v novembri o 7 % nižší v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška.

"Situácia na trhu bola v novembri zmiešaná, videli sme pozitívne signály stabilizácie predaja domov v porovnaní s uplynulými mesiacmi, aj keď v medziročnom porovnaní bol výrazne slabší," uviedol hlavný ekonóm NAR Lawrence Yum. Dodal, že nárast ponuky tlmí zvyšovanie cien.

Medián ceny existujúceho domu dosiahol v novembri 257.700 USD (225.954 eur), čo bolo o 1 % viac než v októbri a o 4,2 % viac než v rovnakom mesiaci vlani.

Predaj rodinných domov v novembri stúpol o 1,9 % a v prepočte na celý rok dosiahol 4,71 milióna. Predaj existujúcich bytov sa zvýšil o 1,7 %.

(1 EUR = 1,1405 USD)