Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj General Motors v Číne vlani klesol, už tretí rok po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predaj cenovo dostupnejšej značky Baojun však klesol v minulom roku o 33 % a masovo vyrábaných Chevroletov o 30 %.

Peking 6. januára (TASR) - Americká automobilka General Motors (GM) v stredu oznámila, že jej predaj v Číne v roku 2020 klesol o 6,2 %. Bol to už tretí priamy pokles ročného predaja GM na najväčšom automobilovom trhu na svete.

Americký koncern je pritom druhým najväčším výrobcom automobilov v ázijskej krajine. Minulý rok dodal na trh v Číne 2,9 milióna vozidiel. Na ilustráciu, v roku 2019 predal GM v Číne 3,09 milióna vozidiel a 3,65 milióna v roku 2018. V druhej polovici minulého roka sa však odbyt GM na čínskom trhu začal zotavovať, pričom v období júl - september sa zvýšil o 12 % a v posledných troch mesiacoch 2020 o 14 %.

GM má v Šanghaji spoločný podnik s čínskou spoločnosťou SAIC Motor, v ktorom sa vyrábajú značky Buick, Chevrolet a Cadillac. Ďalšiu továreň má v Liou-čou spolu so SAIC aj Guangxi Automobile Group. Vyrábajú sa v nej minivany a začali sa tam vyrábať aj automobily vyššej triedy.

Predaj značky Buick pritom vlani medziročne vzrástol o 4 % a odbyt luxusných modelov Cadillac sa zvýšil o 8 %. Predaj cenovo dostupnejšej značky Baojun však klesol v minulom roku o 33 % a masovo vyrábaných Chevroletov o 30 %.