Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Predaj luxusných áut v Číne v máji prudko vzrástol

Na snímke modelka predstavuje nový koncept sedanu Preface čínskej automobilky Geely na medzinárodnom autosalóne v čínskom Šanghaji 16. apríla 2019, archívne foto. Foto: TASR/AP

Čínske združenie výrobcov osobných áut predpokladá, že v júni sa predaj osobných áut zníži vzhľadom na mimoriadne dobré výsledky v rovnakom mesiaci minulého roka .

Šanghaj 8. júna (TASR) - Predaj luxusných áut v Číne v máji prudko vzrástol, medziročne až o 28 %. Tento segment čínskeho automobilového trhu tak dosiahol najlepšie výsledky a vysoko prekonal nárast celkového odbytu vozidiel v ázijskej krajine. Informovalo o tom čínske združenie výrobcov osobných áut CPCA.

Celkový predaj osobných áut v Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, a postupne sa zotavuje z pandémie nového koronavírusu, sa v máji zvýšil medziročne o 1,9 % na 1,61 milióna kusov. Uviedlo v pondelok CPCA na on-line brífingu.

Podľa CPCA májový rast predaja osobných áut v Číne prekonal očakávania ekonómov a naznačuje oživenie na trhu. Združenie ale predpokladá, že v júni sa predaj osobných áut zníži vzhľadom na mimoriadne dobré výsledky v rovnakom mesiaci minulého roka a v dôsledku toho vysoký porovnávací základ.

CPCA ďalej uviedlo, že výrobca elektromobilov Tesla v máji predal v Číne 11.065 elektrických sedanov vyrobených v Šanghaji, čo bolo o 205 % viac ako v apríli.

A zároveň, predstaviteľ automobilky Jaguar Land Rover (JLR), ktorú vlastní indická spoločnosť Tata Motors, predpovedá, že odbyt jej luxusných modelov v Číne bude tento rok na úrovni minulého roka, alebo sa mierne zvýši, aj napriek pandémii.