Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Predaj mentolových cigariet sa končí 20. mája 2020

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zákaz sa dotkne všetkých trhov v EÚ vrátane bezcolných predajní.

Bratislava 14. mája (TASR) - Fajčiari sa musia pripraviť na zmeny. V máji sa oficiálne končí predaj mentolových cigariet. Zákaz sa netýka elektronických cigariet ani zariadení na zahrievanie tabaku. Informoval o tom Juraj Králik zo spoločnosti Philip Morris Slovakia.

Upozornil, že 20. mája 2020 vstúpi do platnosti úplný zákaz mentolových cigariet a cigariet s mentolovými kapsulami. Zákaz sa dotkne všetkých trhov v EÚ vrátane bezcolných predajní.

Zákaz podľa jeho vyplýva z európskej smernice o tabakových výrobkoch, ktorá nadobudla platnosť 19. mája 2014. Smernica zaviedla zákaz cigariet a tabaku na ručné balenie cigariet s charakteristickými príchuťami, teda s jasne rozpoznateľnú vôňou alebo chuťou odlišnou od tabaku. Pre mentolové cigarety a tabak doposiaľ výrobcovia využívali prechodné obdobie, ktoré sa končí práve 20. mája 2020. 

Poznamenal, že zákaz EÚ sa vzťahuje na cigarety a tabak na ručné balenie cigariet, netýka sa bezdymových tabakových výrobkov a elektronických cigariet. Regulácia príchutí týchto výrobkov naďalej ostáva v kompetencii jednotlivých členských štátov EÚ. Dospelí fajčiari sa nemusia vzdať ani mentolových kapsúl (pukačiek). Po 20. máji sa objavia už len v zariadeniach na zahrievanie tabaku ako napríklad IQOS, na ktoré sa zákaz taktiež nevzťahuje.

Dodal, že mentolové cigarety boli podľa odhadov voľbou pre približne 150.000 dospelých fajčiarov na Slovensku. Z prieskumu spoločnosti Kantar, uskutočnenom v decembri 2019 na vzorke 881 dospelých fajčiarov zo Slovenska, vyplynulo, že mentolové cigarety fajčí 12,4 %. Celkovo fajčí na Slovensku približne 26 % populácie.