Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Británii ostáva hlboko pod úrovňou spred pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V januári bolo v Spojenom kráľovstve registrovaných 115.087 nových áut, uviedol zväz britských výrobcov a predajcov motorových vozidiel SMMT.

Londýn 4. februára (TASR) - Dopyt po nových autách vo Veľkej Británii naďalej zostáva hlboko pod úrovňou spred pandémie. Predaj elektrických modelov však vzdoruje tomuto trendu.

V januári bolo v Spojenom kráľovstve registrovaných 115.087 nových áut, uviedol zväz britských výrobcov a predajcov motorových vozidiel SMMT. To bolo o 27,5 % viac ako v rovnakom mesiaci pred rokom, keď boli predajne áut po celej krajine zatvorené z dôvodu protipandemických opatrení. V porovnaní s januárom 2020 však počet registrácií klesol o 22,9 %.

Predaj naďalej brzdí slabá spotrebiteľská dôvera rovnako ako globálna čipová krízy, ktorá obmedzuje ponuku na trhu. Jedno z piatich áut predaných v januári v Spojenom kráľovstve bol plug-in hybrid. Registrácie batériových elektrických vozidiel medziročne vyskočili o 130,6 % a dopyt po plug-in hybridoch sa zvýšil o 47,3 %. Súkromné registrácie v rámci všetkých typov áut vzrástli o 64,1 %.