Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Číne minulý rok vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V decembri 2022 sa celkový predaj áut v Číne znížil medziročne o 8,4 % na 2,56 milióna kusov po poklese o 7,9 % mesiac predtým.

Peking 12. januára (TASR) - Predaj nových áut v Číne minulý rok vzrástol, ale pomalším tempom ako rok predtým. Prispel k tomu celkový pokles predaja v posledných dvoch mesiacoch roka, aj napriek vysokému dopytu po tzv. nových elektrických vozidlách (NEV). Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho združenia výrobcov áut (CAAM). TASR o tom informuje na základe správy AP.

Za celý rok 2022 vzrástol celkový predaj vozidiel vrátane nákladných áut a autobusov v Číne medziročne o 2,1 % na 26,86 milióna kusov. To bolo pomalšie tempo ako v predchádzajúcom roku 2021, keď sa predaj zvýšil o 3,8 %.

V júli pritom združenie CAAM znížilo svoju prognózu tempa rastu predaja áut na rok 2022 na 3 % z predchádzajúceho odhadu 5,4 %. Dôvodom boli prerušenia výroby v dôsledku dlhotrvajúceho globálneho nedostatku polovodičov.

V decembri 2022 sa celkový predaj áut v Číne znížil medziročne o 8,4 % na 2,56 milióna kusov po poklese o 7,9 % mesiac predtým. December bol tak druhým mesiacom v rade, keď sa predaj áut znížil, pričom sa očakával nápor kupujúcich pred vypršaním stimulov na kúpu nových, ekologickejších vozidiel.

Predaj nových energetických vozidiel, ktoré zahŕňajú čisto elektrické vozidlá, plug-in hybridy aj vozidlá s vodíkovými palivovými článkami, vzrástol v decembri oproti predchádzajúcemu roku o 51,8 %. Predaj vozidiel s benzínovým a naftovým pohonom klesol v decembri o 25,3 % na 1,3 milióna.

Čínska ekonomika sa zotavuje po prekvapujúcom rozhodnutí vládnej Komunistickej strany zrušiť blokády a antivírusové kontroly spojené s ochorením COVID-19. Očakáva sa však, že jej zotavovanie bude "hrboľaté", keďže Čína zápasí s prudkým rastom infikovaných a oslabujúcim americkým a európskym dopytom po jej exporte.

Globálne automobilky pritom dúfajú, že Čína im pomôže podporiť rast predaja v čase, keď dopyt v USA a Európe stagnuje až klesá.

Svetová banka a prognostici zo súkromného sektora znížili svoje vyhliadky hospodárskeho rastu Číny v minulom roku až pod 3 %. Medzinárodný menový fond očakáva v tomto roku jeho oživenie na 4,4 %, no stále by to bola jeden z najpomalších rastov za tri desaťročia.