Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Číne v apríli opäť vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za prvé štyri mesiace 2021 sa v Číne predalo 6,7 milióna osobných vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o 50,7 % a rekordný skok od začiatku zverejňovania údajov CPCA v roku 2005.

Peking 12. mája (TASR) - Predaj nových áut v Číne v apríli 2021 opäť vzrástol, už 13. mesiac po sebe. Najväčší svetový trh s vozidlami sa už zotavil z pandémie nového koronavírusu a je "motorom" zotavovania globálneho automobilového priemyslu z miním, na ktoré sa prepadol počas tzv. zdravotnej krízy.

Podľa údajov čínskeho združenia výrobcov áut (CAAM) celkový predaj nových vozidiel v krajine sa v apríli zvýšil medziročne o 8,6 % na 2,25 milióna kusov. Združenie však varovalo, že nedostatok čipov pre automobilový priemysel bude mať v súčasnom 2. štvrťroku väčší negatívny vplyv na výrobu automobilov ako v 1. kvartáli.

CAAM tiež uviedlo, že predaj tzv. nových energetických vozidiel (NEV), kam okrem elektrických vozidiel patria aj hybridné autá a vozidlá na vodíkové palivové články, si udržal silnú dynamiku predaja a v apríli vyskočil až o 180 % na 206.000 kusov.

Separátne údaje čínskeho združenia predajcov osobných áut (CPCA) ukázali, že predaj osobných vozidiel v ázijskej krajine sa v apríli zvýšil medziročne o 12,4 % na zhruba 1,61 milióna kusov.

Za prvé štyri mesiace 2021 sa v Číne predalo 6,7 milióna osobných vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o 50,7 % a rekordný skok od začiatku zverejňovania údajov CPCA v roku 2005. Združenie pripísalo strmý nárast za prvé štyri mesiace nízkemu porovnávaciemu základu v súvislosti s vlaňajšou blokádou.