Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Nemecku v januári klesol o 2,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pokles prichádza po prudkom náraste v decembri, keď sa zákazníci ešte rýchlo snažili využiť nákupné bonusy.

Frankfurt nad Mohanom 5. februára (TASR) - Predaj nových áut v Nemecku na začiatku roka klesol. Jednou z príčin bol aj prepad dopytu po elektrických autách po znížení dotácií na kúpu ekologických vozidiel.

Počet registrácií nových áut v januári dosiahol 179.247, čo bolo o 2,6 % menej ako v rovnakom mesiaci pred rokom, uviedol Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA).

Pokles prichádza po prudkom náraste v decembri, keď sa zákazníci ešte rýchlo snažili využiť nákupné bonusy a dotácie na elektrické autá pred ich ukončením alebo znížením od 1. januára. Zatiaľ čo v decembri bolo každé druhé predané auto plne elektrické alebo hybrid, v januári na tieto vozidlá pripadalo len 15 % (okolo 27.000 áut).

"To ukazuje, ako veľmi elektromobilita v Nemecku ešte stále závisí od vládnych dotácií," uviedol analytik poradenskej firmy EY Peter Fuss. V roku 2023 počíta s tým, že celkový predaj nových áut v Nemecku - so spaľovacím motorom aj elektrických vozidiel - vzrastie jednociferne a zostane pod úrovňami spred pandémie.