Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Rusku klesol v apríli o vyše 40 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za minulý mesiac sa v Rusku predalo 132.456 nových osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel.


Berlín/Moskva 13. mája (TASR) - Predaj nových osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel v Rusku klesol v apríli o viac než 40 %, čo znamená, že ruský trh s autami aj naďalej pokračuje v prudkom poklese, ktorý odštartoval na začiatku tohto roka. Uviedlo to dnes Združenie európskych spoločností (AEB). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Za minulý mesiac sa v Rusku predalo 132.456 nových osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel. Medziročne to znamená pokles o 41,5 %. Podobný slabý výsledok zaznamenali v Rusku v apríli 2009, keď nastúpila svetová finančná kríza. Vtedy sa predalo v krajine 136.000 nových áut. Za štyri mesiace tohto roka klesol predaj medziročne o 38 % na 516.135.

Ešte v decembri minulého roka sa predaj áut o 2,4 % zvýšil, no od začiatku tohto roka začal prudko klesať. V januári pokles predstavoval 24 %, vo februári 38 % a v marci až 42,5 %.

Príčinou sú ekonomické problémy v krajine, ktoré sú dôsledkom sankcií západných krajín voči Rusku pre krízu na Ukrajine, ďalej poklesu cien ropy a prudkého poklesu kurzu rubľa na prelome rokov.

Pokles predaja evidovali všetky veľké automobilky. Predaj juhokórejskej značky Kia, ktorá je dvojkou na ruskom trhu, klesol o 22 % a značky Hyundai o 14 %. Výrazný pokles zaznamenal Opel, až o 59 %, a napríklad v prípade Renaultu, ktorý je 4. najpredávanejšou značkou v Rusku, pokles dosiahol 41 %. Predaj áut Volkswagenu sa znížil o 47 %.