Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Predaj nových domov v USA vo februári klesol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Stalo sa tak už tretí mesiac po sebe. Na druhej strane ceny domov však stúpli na najvyššiu hodnotu od júna minulého roka.

Washington 23. marca (TASR) - Predaj nových domov v Spojených štátoch klesol vo februári už tretí mesiac po sebe. Na druhej strane ceny domov vzrástli na najvyššiu hodnotu za osem mesiacov, čo naznačuje, že firmy očakávajú v nasledujúcich mesiacoch zvýšený dopyt.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že predaj nových domov klesol minulý mesiac medzimesačne o 1,6 % na sezónne upravenú ročnú mieru 313.000. Od decembra sa predaj znížil o takmer 7 %.

Priemerná cena však vzrástla o viac než 8 % na 233.700 USD (176.484 eur). To je najvyššia hodnota od júna minulého roka. Aj keď z celkového predaja domov predstavujú nové domy iba zlomok, na celkovom trhu s nehnuteľnosťami sa podieľajú menej než 10 %, majú veľký vplyv na ekonomiku. Podľa Národnej asociácie staviteľov domov v USA výstavba jedného domu vytvorí ročne zhruba tri pracovné miesta a na daniach prispeje do štátnej pokladnice sumou okolo 90.000 USD.