Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

P. Baco: Výpredajom pôdy cudzincom sa straší

Peter Baco Foto: TASR/Martin Baumann

Podmienky predaja pôdy zahraničným subjektom by mal sprísniť pripravovaný zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

Bratislava 1. mája (TASR) - Poľnohospodárske pozemky v SR môžu oddnes nadobúdať aj cudzinci. Od vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) totiž uplynul jednak 7-ročný dočasný zákaz, ako aj ďalšie 3-ročné moratórium na nákup pôdy pre zahraničných záujemcov.

"Výpredajom pôdy sa straší, aj keď to nepodceňujem. Strašiak výpredaja pre zahraničné osoby je nafúknutý,"
uviedol v rozhovore pre TASR exminister pôdohospodárstva a bývalý europoslanec Peter Baco. Na Slovensku je vo vlastníctve pôdy podľa jeho slov totiž "úplne výnimočná situácia". "Vlastníctvo pôdy je tak rozdrobené, že to nemá obdobu," podčiarkol. Navyše, v poriadku ešte stále nie je evidencia vlastníctva pôdy.

Baco pripomenul, že na území Slovenska sa pozemkové vlastnícke pomery historicky usporadúvali podľa uhorského pozemkového práva, kým na území Čiech podľa rakúskych zákonov. "V Čechách dedil pôdu najstarší potomok, u nás sa dedilo na všetkých potomkov rovnako," informoval. Ďalším dedením sa vlastníctvo podľa jeho slov naďalej drobilo.

Podmienky predaja pôdy zahraničným subjektom by mal sprísniť pripravovaný zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý by mal podľa slovenského rezortu pôdohospodárstva začať platiť o 1. júna 2014. Zákon z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má umožniť, aby pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, nadobúdali len osoby, ktoré podnikajú v poľnohospodárskej výrobe. V súčasnosti môžu pôdu kupovať aj osoby, ktoré na nej nepodnikajú.