Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Predaj pozemkov a pôdy narazil na rôzny postup katastrálnych úradov

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Problémy pri prevode podľa tajomníka Realitnej únie SR robí rôzny výklad slovného spojenia "pozemok priľahlý k stavbe".

Bratislava 3. februára (TASR) – Katastrálne odbory okresných úradov prerušujú konania pri prevode tých rodinných domov, s ktorými sa predávajú aj pozemky za domom. TASR na to upozornil tajomník Realitnej únie (RÚ) SR Mojmír Plavec. Problémy pri prevode podľa neho robí rôzny výklad slovného spojenia "pozemok priľahlý k stavbe".

"Katastre prerušujú konania preto, že takéto pozemky nepovažujú za takzvaný priľahlý pozemok. V takom prípade by sa mal predávať ako poľnohospodársky, a teda prejsť náročnou procedúrou ponuky," konštatoval Plavec. Katastrálne úrady podľa neho rôzne vykladajú aj pojem "blízke osoby", na ktoré môžu majitelia pôdy previesť vlastníctvo pôdy bez toho, aby ju ponúkli spoluvlastníkom pozemku alebo farmárom.

Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR v reakcii pre TASR odmietol hodnotiť zákon, keďže nie je jeho gestorom, a teda nerobí výklad jeho ustanovení. Upozornil však, že katastrálne odbory okresných úradov posudzujú každý prípad individuálne.

"Nie vždy je možné zistiť len z údajov katastra nehnuteľností, či ide o takzvaný priľahlý pozemok k stavbe, s ktorou svojím umiestnením a využitím tvorí funkčný celok," reagoval ÚGKK. Pripomenul, že v takých situáciách je dôkazné bremeno vo veľkej miere práve na účastníkoch zmluvného vzťahu. "V rámci konania by mali preukázať, že ide o pozemok priľahlý k stavbe, s ktorou svojím umiestnením a využitím tvorí funkčný celok. Odporúčame preukázať to napríklad potvrdením stavebného úradu. Pokiaľ účastníci zmluvy preukážu, že o taký pozemok ide, prevedie sa spolu so stavbou," uviedol ÚGKK.

Pokiaľ ide o prevod na blízku osobu, zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku ustanovil, že sa to preukazuje čestným vyhlásením prevádzajúceho alebo kópiou dokladu, ktorý uvedenú skutočnosť potvrdí.

"Účastník konania zodpovedá za to, že v čestnom vyhlásení uviedol pravdivé údaje. Katastre čestné vyhlásenia akceptujú, ak sú urobené v súlade so správnym poriadkom. V prípade predkladania dokladov, napríklad rodného listu, sobášneho listu, nepredpokladáme vznik problémov v praxi pri preukázaní uvedenej skutočnosti," doplnil ÚGKK.