Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predaj smartfónov v Európe v 1. štvrťroku klesol

Smartfóny Lenovo Foto: TASR/AP

Výskumná spoločnosť očakáva, že predaj smartfónov v Európe bude v najbližších kvartáloch ďalej klesať, najmä v 2. štvrťroku.

Londýn 15. júna (TASR) – Európsky trh so smartfónmi klesol v 1. štvrťroku 2022 o 12 %, pričom zaznamenal najnižší predaj v tomto období za takmer desať rokov. Uvádza sa to v správe spoločnosti Counterpoint Research. TASR informáciu prevzala z Reuters.

Podľa Counterpoint Research tento pokles bol výsledkom pokračujúceho nedostatku komponentov v súvislosti s blokádami na zastavenie ochorenia COVID-19 v Číne, zhoršujúcich sa ekonomických podmienok a začiatku rusko-ukrajinskej vojny.

Zatiaľ čo líder na európskom trhu Samsung zaznamenal v prvých troch mesiacoch roka pokles predaja o 16 % a Apple o 6 %, Realme bol jediným z piatich najväčších predajcov v Európe, ktorý oznámil medziročný nárast dodávok.

"Rastúca inflácia v celom regióne má vplyv na spotrebiteľské výdavky, zatiaľ čo Samsung a Apple, 1. a 3. najväčší predajcovia smartfónov v Rusku, začiatkom marca 2022 zastavili všetky dodávky na tento najväčší európsky trh," povedal Jan Stryjak z Counterpoint Research.

Výskumná spoločnosť očakáva, že predaj smartfónov v Európe bude v najbližších kvartáloch ďalej klesať, najmä v 2. štvrťroku.