Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Predaj starších domov v USA klesol v apríli na takmer 10-ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Predaj starších domov sa v USA prepadol v apríli o 17,8 % na ročnú mieru 4,33 milióna.

Washington 21. mája (TASR) - Predaj starších domov v USA sa v apríli prepadol takmer o pätinu na najhoršiu úroveň za takmer 10 rokov. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá čiastočne narušila trh s nehnuteľnosťami už v marci, v minulom mesiaci sa však pokles predaja starších domov výrazne urýchlil. Informovala o tom vo štvrtok Národná asociácia obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR).

Podľa NAR sa predaj starších domov v USA prepadol v apríli o 17,8 % na ročnú mieru 4,33 milióna. Aprílový výsledok predstavuje najslabší predaj starších domov od júla 2010, keď dosiahol 3,45 milióna, uviedol server RTTNews. Zároveň je to od spomínaného mesiaca aj najvýraznejší prepad, keď pokles predaja starších domov dosiahol v júli 2010 podľa agentúry AP 22,5 %.

Výrazný pokles zaznamenal trh už v marci, keď sa vplyv pandémie nového koronavírusu začal prejavovať. V danom mesiaci klesol predaj starších domov o 8,5 % na ročnú mieru 5,27 milióna.

"Reštriktívne opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu, ktoré jednotlivé štáty zaviedli od polovice marca a v plnej miere zasiahli trh v apríli, dočasne narušili predaj domov," povedal hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun. Ako však dodal, počet domov na trhu nie je dostatočný, zároveň stále pretrváva záujem o kúpu. Tieto faktory tlačia ceny nahor.

Stredná cena domu dosiahla v apríli 286.800 USD (260.727 eur). Oproti marcu to znamená rast o 2,2 % a oproti aprílu minulého roka o 7,4 %.

Na budúci týždeň americké ministerstvo obchodu zverejní informácie o predaji nových domov v USA za mesiac apríl. Podľa ekonómov ich predaj minulý mesiac klesol o 17 %.

(1 EUR = 1,1000 USD)