Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Predaj starších domov v USA v apríli nečakane klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stredná cena staršieho domu v USA dosiahla v apríli 280.276 eur. V porovnaní s aprílom predchádzajúceho roka to znamená rast o 19,1 %.

Washington 22. mája (TASR) - Predaj starších domov v USA minulý mesiac nečakane klesol. Tempo poklesu bolo síce miernejšie než v marci, ekonómovia však očakávali, že predaj sa vráti k rastu.

Ako koncom týždňa informovala Národná asociácia realitných kancelárií v USA (NAR), predaj starších domov klesol v apríli medzimesačne o 2,7 % na ročnú mieru 5,85 milióna. V marci sa predaj prepadol o 3,7 %.

Aprílový výsledok predstavuje najslabší predaj domov za posledných 10 mesiacov. Podpísal sa pod to nedostatok dostupných nehnuteľností na trhu, čo viedlo k rastu cien na rekordnú úroveň.

Stredná cena staršieho domu v USA dosiahla v apríli 341.600 USD (280.276 eur). V porovnaní s aprílom predchádzajúceho roka to znamená rast o 19,1 %.

Ekonómovia počítali s tým, že v apríli sa predaj starších domov v USA zvýši medzimesačne o 2 %. Na druhej strane, oproti minulému roku bol predaj domov stále výrazne vyšší, medziročný rast dosiahol takmer 34 %.

(1 EUR = 1,2188 USD)