Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Predaj starších domov v USA v máji klesol o 3,4 %

Foto: TASR/AP

Uvedené čísla sa týkajú predajov uzavretých počas mája, to znamená kontraktov, ktoré boli zrejme podpísané počas marca a apríla.

Washington 21. júna (TASR) - Predaj starších domov v USA sa minulý mesiac znížil a bol najslabší od prvých mesiacov pandémie. Ekonómovia počítajú s pokračovaním negatívneho trendu.

Predaj existujúcich rezidenčných nehnuteľností v máji medzimesačne klesol o 3,4 % a v prepočte na celý rok na sezónne upravenej báze dosiahol 5,41 milióna obytných jednotiek, uviedla národná asociácia realitných kancelárií NAR. To bolo najmenej od júna 2020, teda počas prvých mesiacov pandémie. V medziročnom porovnaní predaj padol o 8,6 %.

Uvedené čísla sa týkajú predajov uzavretých počas mája, to znamená kontraktov, ktoré boli zrejme podpísané počas marca a apríla. Vtedy sa úroková sadzba na 30-ročnú hypotéku pohybovala v pásme 4 % až 5,5 %, aktuálne sa už nachádza na 6 %. Zvýšenie úročenia hypoték spoločne s rýchlym zdražovaním domov a naďalej slabou ponukou výrazne obmedzuje dostupnosť, preto experti počítajú s pokračovaním negatívneho trendu.

Medián ceny existujúcich domov predaných počas mája dosiahol 407.600 USD (386.351 eur), čo bolo o 14,8 % viac ako v rovnakom mesiaci pred rokom a najviac, odkedy NAR začala sledovať údaj na konci 80. rokov minulého storočia.

(1 EUR = 1,055 USD)