Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj starších domov v USA vzrástol a dosiahol ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Predaj starších domov v USA vzrástol vo februári o 9,5 % na sezónne upravenú ročnú mieru 4,38 milióna jednotiek.

Washington 21. marca (TASR) - Predaj starších domov v Spojených štátoch zaznamenal vo februári výrazný rast a dosiahol najvyššiu úroveň za posledný rok. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili výsledky prieskumu Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR).

Predaj starších domov v USA vzrástol vo februári o 9,5 % na sezónne upravenú ročnú mieru 4,38 milióna jednotiek. Tempo rastu sa tak prudko zrýchlilo oproti vývoju v januári, ktorý tiež zaznamenal výrazné zotavenie trhu, keď predaj starších domov vzrástol o 3,1 %.

Februárové údaje predstavujú najvyšší počet predaných domov, ako aj najvyššie tempo rastu od februára minulého roka, uviedla NAR. Údaje výrazne prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom predaja o 1,5 % na 3,94 milióna jednotiek.

Pod nečakane výrazné zrýchlenie rastu predaja starších domov v USA sa podpísal najmä vysoký dopyt v husto obývanom regióne Juh, potom na Stredozápade, považovanom za región s cenovo najdostupnejšími nehnuteľnosťami, ako aj v oblasti Západ. V prípade oblasti Severovýchod predaj stagnoval.