Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj Volva sa v máji zotavil, prispeli najmä trhy Číny a USA

Ilustrčné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V medziročnom porovnaní mohli byť výsledky ešte horšie, predaj však podporila Čína, kde automobilka dosiahla medziročný rast predaja na úrovni 21,8 %.

Štokholm 3. júna (TASR) - Švédska automobilka Volvo Cars predala v máji približne o 40 % viac áut než v predchádzajúcom mesiaci. K výsledkom firmy, ktorú vlastní čínska spoločnosť Geely Holding, prispelo výrazné zlepšenie situácie v Číne, rýchlejšie zotavenie oproti očakávaniam v Spojených štátoch a postupné zotavovanie v Európe.

Firma uviedla, že v máji predala celosvetovo 44.380 áut, zatiaľ čo v apríli predaj dosiahol 31.760 vozidiel. Medziročne to stále predstavuje pokles, ktorý dosiahol 25,5 % a za päť mesiacov 25 %.

V medziročnom porovnaní mohli byť výsledky ešte horšie, predaj však podporila Čína, kde automobilka dosiahla medziročný rast predaja na úrovni 21,8 %. V USA bol predaj oproti máju minulého roka o 2,5 % slabší, medzimesačne však boli výsledky podstatne lepšie, keďže v USA začali s otváraním ekonomiky skôr, než sa čakalo.

Predaj v európskych krajinách klesol medziročne zhruba o 50 %, keďže región bol v prvej polovici mája ešte stále ovplyvnený mnohými reštrikciami zavedenými proti pandémii nového koronavírusu. Ako však automobilka uviedla, v porovnaní s aprílom sa aj v Európe objavili náznaky postupného zlepšovania situácie.