Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Predaj vozidiel Tesla v Číne v októbri klesol

Na archívnej snímke z 12. mája 2020 osobné automobily parkujú pred závodom spoločnosti Tesla v kalifornskom meste Fremont. Foto: TASR/AP

Októbrová produkcia bola ale stále vyššia ako rok predtým.

Peking 3. novembra (TASR) - Predaj vozidiel amerického výrobcu elektromobilov Tesla v Číne v októbri klesol aj napriek zníženiu ich cien. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Bloomberg a Reuters, ktoré sa odvolávajú na údaje čínskeho združenia výrobcov osobných automobilov (CPCA).

Podľa štvrtkovej správy CPCA predaj modelov Tesla vyrobených v čínskom závode v Šanghaji sa v októbri 2022 znížil medzimesačne o 14 % na 71.704 vozidiel z 83.135 v septembri, čo bol pre Teslu historicky najväčší odbyt v Číne. Automobilka pritom v lete zmodernizovala svoju šanghajskú továreň Gigafactory s cieľom zvýšiť jej produkciu na viac ako 750.000 vozidiel ročne.

Októbrová produkcia bola ale stále vyššia ako rok predtým.

Podľa predbežných údajov CPCA aj napriek poklesu dopytu po modeloch Tesly sa celkový predaj tzv. nových energetických vozidiel (NEV), ktorý zahŕňa elektromobily aj hybridy, zvýšil v októbri o 87 % na 680.000 kusov.

Spoločnosť BYD podporovaná Warrenom Buffettom predala v októbri 217.518 áut a stala sa tak lídrom na čínskom trhu, hoci väčšina z týchto vozidiel boli hybridy. Tesla bola minulý mesiac druhým najpredávanejším výrobcom elektrických vozidiel v Číne po BYD.

Pokles októbrových dodávok spoločnosti Tesla prichádza po tom, ako automobilka oznámila zníženie cien v posledný októbrový týždeň a nové stimuly, ako je program odmeňovania za odporúčanie pre nových kupujúcich. Presnejšie, Tesla v Číne znížila štartovacie ceny vozidiel Model 3 a Model Y až o 9 %.

Dôvodom zníženia cien sú obavy o dopyt v Číne v dôsledku ekonomických tlakov. Tesla údajne zatvorila tiež svoju predajňu v Šanghaji, čo je krok, ktorý je považovaný za opatrenie na zníženie nákladov. Agentúra Reuters uviedla, že Tesla premiestnila svoj showroom v Šanghaji na menšie miesto v nákupnom centre s názvom Raffles City.