Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Predĺžili možnosť získať sprostredkovateľský bonus až do konca roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem predĺženia termínu na získanie bonusu o dva mesiace vláda navrhla aj možnosť vyplatenia náhradnej očkovacej prémie z dôvodov „hodných osobitého zreteľa“.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Sprostredkovateľský bonus za zaočkovanie blízkej osoby proti ochoreniu COVID-19 by malo byť možné získať až do konca tohto roka. V stredu o tom rozhodla vláda v návrhu novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň požiadal parlament o prerokovanie novely v zrýchlenom legislatívnom konaní.

„Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z aktuálnej situácie prameniacej z ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2 na území Slovenskej republiky, kde je potrebné zabrániť ďalšiemu šíreniu pandémie, zmierniť negatívne následky pandémie a podporiť protipandemické opatrenia,“ uviedol rezort financií v predkladacej správe k schválenému materiálu.

Okrem predĺženia termínu na získanie bonusu o dva mesiace vláda navrhla aj možnosť vyplatenia náhradnej očkovacej prémie z dôvodov „hodných osobitého zreteľa“. Vyhlasovateľ očkovacej lotérie podľa návrhu môže počas trvania súťaže priznať výhru osobe, ktorá bola vyžrebovaná, ale výhru nezískala napríklad pre objektívne technické okolnosti súvisiace so zabezpečením a priebehom súťaže na strane vysielateľa zriadeného zákonom, prevádzkovateľa retransmisie alebo podniku poskytujúceho elektronické komunikačné služby.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v reakcii na schválenie novely vládou zdôraznil, že postup štátnych orgánov musí v ľuďoch vzbudzovať dôveru. „Ministerstvo financií sa preto rozhodlo navrhnúť takú zmenu zákona o očkovacej prémii, aby sme vedeli spravodlivo riešiť situácie, kde súťažiaci konajú dobromyseľne s vedomím, že spĺňajú všetky podmienky súťaže, ale vzhľadom na technické nedostatky im výhra je odopretá. Veríme, že takýchto situácií bude do skončenia súťaže minimum,“ povedal Matovič.

Hlavným cieľom predloženej novely je ale predĺžiť platnosť sprostredkovateľského bonusu, ktorý sa podľa Matoviča ukazuje ako efektívny nástroj na podporu vyššej zaočkovanosti.