Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predsedovia agrovýborov krajín V4 podpísali spoločné vyhlásenie

Na snímke zľava poslanec maďarského parlamentu, člen poľnohospodáskeho výboru parlamentu Balázs Győrffy, podpredseda Výboru pre pôdohospodárstva Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Tomáš Dubský, člen Výboru pre hospodárstvo a poľnohospodárstvo Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Herbert Pavera, predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta, predseda Výboru pre poľnohospodárstvo a vidiek poľského Senátu Jerzy Chróšcikowski a predseda Výboru pre poľnohospodárstvo a vidiek poľského Sejmu Robert Telus pózujú na stretnutí výborov pre pôdohospodárstvo a životné prostredie krajín V4, v Bratislave 14. októbra 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dotýka sa troch dôležitých oblastí, medzi nimi aj Strategického plánu CAP EÚ na roky 2023 až 2027.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Predsedovia agrovýborov parlamentov krajín V4 podpísali na Bratislavskom hrade spoločné vyhlásenie. Dotýka sa troch dôležitých oblastí, a to Strategického plánu CAP EÚ na roky 2023 až 2027, ďalej vody ako strategickej suroviny a pôdy ako neobnoviteľného prírodného zdroja, tiež potravinovej bezpečnosti a epizootologickej situácie. Informoval o tom odbor komunikácie Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

Stretnutie predsedov výborov pre pôdohospodárstvo a životné prostredie krajín V4 tak prinieslo diskusiu o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ pre roky 2023 až 2027, ochrane pôdy, vody, produkcii zdravých a bezpečných potravín, ako aj o dosahoch klimatických zmien na produkciu potravín.

Podľa šéfa Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu (Sme rodina) nie je možné súhlasiť s paušálnym znížením používania pesticídov a prípravkov na ochranu rastlín, bez ohľadu na dnešný skutočný stav v aplikácii týchto látok v poľnohospodárstve v jednotlivých štátoch. "Môže tým dôjsť k narušeniu konkurencieschopnosti poľnohospodárskych podnikov V4 na úkor starých členských štátov EÚ," povedal Karahuta.

Podľa vyhlásenia je pre zástupcov výborov kľúčové zaviesť opatrenia na úrovni EÚ v oblasti podpory zvyšovania vôd zádržnej kapacity pôdy a zostavenie integrovaného manažmentu dažďových vôd z dôvodu predchádzania negatívnych dosahov klimatickej zmeny.

Požadujú taktiež, aby Európska komisia dôsledne monitorovala výdavky v rámci ekoschém s cieľom dlhodobej udržateľnosti a produkčnej schopnosti poľnohospodárskej pôdy, so zameraním na stabilitu obsahu organického uhlíka v pôde a optimalizáciu pH.

Treťou požiadavkou je vytvorenie dostatočných finančných a odborných kapacít na vývoj a výskum vakcinácie proti africkému moru ošípaných (AMO), ako aj prostriedkov na dôslednú prevenciu a eradikáciu nebezpečných chorôb, ako sú AMO, vtáčia chrípka, ale aj chorôb prenosných zo zvierat na ľudí.