Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predvianočné nákupy sa v okolitých krajinách oplatia menej ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Okrem kurzového vývoja môže byť ďalším dôvodom zdražovanie.

Bratislava 25. novembra (TASR) - V tomto roku sa predvianočné nákupy v okolitých krajinách Slovákom oplatia menej ako vlani. Meny všetkých troch susedov zo zoskupenia V4 sú totiž oproti euru silnejšie ako pred rokom a ani jedna z týchto ekonomík sa nevyhla zdražovaniu tovarov a služieb.

"Oproti predvianočným úrovniam z minulého roka na sile získala predovšetkým maďarská a poľská mena," priblížila analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Česká koruna je podľa jej slov v porovnaní s rovnakým obdobím uplynulého roka voči euru silnejšia iba nepatrne.

"Kým vlani Slovák za 100 eur nakúpil v Maďarsku tovar za 30.900 forintov, tak dnes za túto sumu získa tovar v hodnote 28.300 forintov," vyčíslila.

Podobne je to podľa Sadovskej aj v Poľsku. "Ak sme vlani prišli do banky alebo zmenárne so stoeurovkou, odniesli sme si 444 poľských zlotých, teda o 30 zlotých viac ako dnes," doplnila Sadovská. Z pohľadu vývoja kurzov je menej výhodné ako pred rokom podľa analytičky aj nakupovanie prostredníctvom amerických internetových obchodov. Pred rokom sa za 100 eur dal nakúpiť tovar v hodnote 136 amerických dolárov, v súčasnosti už len za 128 USD.

To, čo sa oplatilo za hranicami kúpiť pred rokom, sa ale nemusí podľa Sadovskej oplatiť aj dnes. Okrem kurzového vývoja môže byť ďalším dôvodom zdražovanie, ktoré neobišlo ani jednu z krajín zoskupenia V4.