Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Predvianočné tržby v Nemecku sklamali maloobchodníkov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V novom roku 2024 má maloobchodný sektor opatrne optimistické očakávania.

Düsseldorf 25. decembra (TASR) - Nemeckí maloobchodníci majú za sebou slabú vianočnú nákupnú sezónu, keďže zhoršujúca sa nálada spotrebiteľov zasiahla ich tržby. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

"Bohužiaľ, podnikanie bolo výrazne horšie ako v roku 2022 a neprinieslo veľa impulzov," povedal pre agentúru DPA Stefan Genth, výkonný riaditeľ Nemeckého združenia maloobchodu (HDE).

Podľa výsledkov celoštátneho prieskumu HDE dve tretiny obchodníkov vyjadrilo nespokojnosť a sťažujú sa na horšie tržby ako v predchádzajúcom roku, spokojný bol len každý šiesty opýtaný.

Hoci vianočné tržby neboli dobré už v roku 2022, Genth očakával v tomto roku ich pokles o 5 % až 6 % po úprave o vplyv inflácie. HDE očakávalo tržby za november a december 2023 vo výške približne 120 miliárd eur.

Genth je presvedčený, že hlavným dôvodom neuspokojivých tohoročných výsledkov je opatrný prístup spotrebiteľov. Recesia, vysoká inflácia a vojny "vyvolali medzi spotrebiteľmi veľkú neistotu a mali veľmi negatívny vplyv na ich správanie".

Maloobchodný sektor zápasí tiež s rastúcimi nákladmi na energie a vyššími nákupnými cenami. Genth však vidí aj záblesky nádeje. Nedeľný predaj bol dobre prijatý vo veľkých mestách. Obzvlášť dobré výsledky zaznamenali tiež obchody so športovými potrebami.

"Ľudia inklinujú k tomu urobiť niečo pre seba. Tento trend z obdobia pandémie nového koronavírusu sa opäť potvrdil," uviedol Genth.

Menej spokojní boli maloobchodníci v odevnom sektore, ktorý nedokázal dosiahnuť obvyklé tržby. Ovplyvnila ho najmä neistota.

Sklamaním bol aj predaj cez internet. Podľa nemeckej asociácie elektronického obchodu a predaja na diaľku (bevh) zaznamenali internetoví predajcovia len nepatrný rast vianočných nákupov.

Napriek týmto sťažnostiam neboli vianočné výsledky až také zlé. Tohoročné maloobchodné tržby boli totiž o 40 % vyššie ako v roku 2019 a mnohé malé a stredné obchody objavili aj online predaj.

V novom roku 2024 má maloobchodný sektor opatrne optimistické očakávania. Trh práce podľa Gentha pôsobí stabilizačne a inflácia výrazne klesá.