Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predvianočné úvery na nákup darčekov je nutné dobre zvážiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Namiesto úveru môže byť výhodnejšie napríklad prečerpanie účtu či kreditná karta.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Pod vplyvom množstva reklám, letákov aj spoločenského tlaku, že na Vianoce treba byť štedrý, sa mnohým Slovákom často stáva, že v tejto súvislosti neodolajú spotrebiteľskému úveru z banky alebo si na darčeky požičajú v nebankovke. Ako sa pred Vianocami nadmerne nezadlžiť radí poradenská spoločnosť Capital and Financial Protection.

"Pokiaľ si niečo kúpite na splátky, na niečo si požičiate od známych a na ďalšie si zoberiete úver, v novom roku sa vám dlhov môže ťažko zbavovať. Vo všeobecnosti platí, že by sme si nemali požičiavať na bežnú spotrebu, teda na platenie inkasa či nákup potravín. Toto by sme mali zvládať z vlastného vrecka," upozorňuje generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Struhár.

V prípade nedostatku hotovosti na nákup darčekov je nutné možnosť úveru dôkladne prehodnotiť. "Mnoho ľudí zláka nákup na splátky. Ak k tomu ešte uvažujete nad ďalším úverom, dobre si to zvážte, aby ste potom zvládali splátky aj naozaj platiť. Toto platí dvojnásobne, ak už nejaký úver máte a splácate ho," pripomína Struhár.

Pri nakupovaní darčekov na poslednú chvíľu je podľa neho vhodné nakupovať s chladnou hlavou a nekupovať zbytočnosti. To isté platí aj v prípade úverov, človek by mal zvážiť všetky podmienky a pozorne čítať zmluvy. Namiesto úveru môže byť výhodnejšie napríklad prečerpanie účtu či kreditná karta.

Ako ďalej odporúča Struhár, na ďalšie Vianoce je dobré začať šetriť už od Nového roka. "Nemusíte si odkladať veľké sumy, stačí, ak spravíte pár zmien. Zaobstarajte si nádobu, alebo "prasiatko". Na konci každého týždňa vysypte z peňaženky všetky drobné a odložte ich. V októbri si spočítajte, koľko sa vám podarilo našetriť. Určite vás to prekvapí a váš rodinný rozpočet tiež neutrpí," uzavrel.