Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Premiér chce, aby medzi vládou a ZMOS boli otvorené a korektné vzťahy

Robert Fico Foto: TASR/AP

Som veľmi rád, že sme vytvorili Radu vlády SR pre prípravu Národného strategického referenčného rámca. ZMOS je významnou súčasťou tejto rady, povedal premiér.

Bratislava 25. júla (TASR) - Situácia s čerpaním eurofondov v SR je podľa slov predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) veľmi neuspokojivá, pretože reálne bolo vyčerpaných iba približne 30 % prideleného finančného rámca, aj keď kontraktácia je podstatne vyššia.

"Pokiaľ ide o eurofondy, ukazuje sa, že niektoré projekty a operačné programy (OP), najmä Regionálny operačný program (ROP), boli mimoriadne úspešné a boli by schopné absorbovať podstatne viac peňazí, než bolo naplánované," uviedol dnes Fico v Úrade vlády SR po rokovaní so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Keďže jestvuje nejaký zásobník ďalších projektov, kde by sa mohli podobné OP ako ROP aplikovať, tak sme sa dohodli, že budeme v tomto období, teda do roku 2013, robiť všetko preto aby sme cez rôzne realokácie z iných OP dostali peniaze do tých OP, ktoré sú schopné čerpať finančné prostriedky. Ide najmä o opravy školských zariadení, námestí v dedinách – teda toho, čo je veľmi viditeľné," poznamenal.

"Rovnako sme sa zhodli na tom, aby sme už v roku 2014 začali čerpať prostriedky z nového rozpočtového obdobia 2014 až 2020. Je potrebné do konca tohto roku dohodnúť počet OP, dohodnúť priority na ktoré budú finančné prostriedky použité z fondov EÚ v rokoch 2014 až 2020," oznámil.

"Som veľmi rád, že sme vytvorili Radu vlády SR pre prípravu Národného strategického referenčného rámca. ZMOS je významnou súčasťou tejto rady. Keďže mestá a obce veľmi efektívne míňajú peniaze z európskych fondov, tak od nich očakávam spoluprácu a konštruktívne návrhy. Mám záujem, aby medzi vládou SR a ZMOS-om boli otvorené a korektné vzťahy, aby dvere na Úrade vlády SR a na ministerstvách boli neustále otvorené pre predstaviteľov tejto významnej stavovskej organizácie miest a obcí," zdôraznil.

Predseda ZMOS Jozef Dvonč pripomenul, že vláda SR sa pri realokácii OP v krátkom čase zaslúžila o urýchlenie vyhlásenia výzvy na čerpanie eurofondov na osvetlenie obcí. "V nej je 50 miliónov eur, ktoré prinášajú pracovné príležitosti, DPH a zvyšujú buď bezpečnosť alebo kvalitu života občanov SR," spresnil.


Tu bude player