Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Premiér dúfa, že rozpočet získa aj podporu opozičných poslancov

Na snímke uprostred premiér SR Eduard Heger (OĽaNO), vpravo ministerka kultúry natália Milanová (OĽaNO) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký počas tlačovej konferencie po tom, čo vláda SR schválila štátny rozpočet v Bratislave v piatok 14. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Heger pripomenul, že na boj s vysokými cenami energií vláda vyčlenila sumu takmer 3,5 miliardy eur.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Rozpočet verejnej správy na roky 2023 - 2025 je výnimočný okolnosťami, za ktorých bol pripravovaný a na ktoré musel reagovať. Neodráža politické priority jednotlivých vládnych strán, ale je pripravený ako pomoc ľuďom s vysokými cenami tovarov a energií. Preto by mal získať aj širokú podporu v parlamente. Po skončení rokovania vlády to v piatok uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Avizoval som, že tento rozpočet nebude politický dokument. Nebude to dokument, ktorý bude odrážať politické priority. To všetko sme dali bokom, lebo sme pochopili, že takýto rozpočet sa na Slovensku robí prvýkrát, a verím, že aj posledný," povedal premiér. "Verím, že aj opozícia odloží politické tričká, pozrie sa na dáta. Ak bude ešte mať k tomu nejaké otázky, samozrejme, odpovieme, patriční ministri radi vysvetlia," dodal Heger. Napriek tomuto presvedčeniu však odmietol spojiť hlasovanie o rozpočte s hlasovaním o dôvere vláde.

Heger pripomenul, že na boj s vysokými cenami energií vláda vyčlenila sumu takmer 3,5 miliardy eur. Ministerstvo hospodárstva SR bude mať vyčlenenú sumu 1,4 miliardy eur na pomoc podnikateľom. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dostane 900 miliónov eur na pomoc domácnostiam a ďalších 940 miliónov eur bude vo všeobecnej pokladničnej správe na pomoc nemocniciam, školám a pre verejnú správu.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) dodal, že vláda rozpočet schválila jednohlasne, a bol by rád, keby zaň v parlamente zahlasovalo všetkých 150 poslancov. "Len cynik a asociál nebude hlasovať za takýto rozpočet. Len človek, ktorý chce ubližovať ľuďom, zneužívať situáciu, nebude chcieť pomôcť ľuďom vtedy, keď to najviac potrebujú," povedal Matovič.

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) gestikuluje počas tlačovej konferencie po tom, čo vláda SR schválila štátny rozpočet v Bratislave v piatok 14. októbra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann