Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Európska únia by mala zvážiť ochranu oceliarskeho priemyslu

Foto: TASR/Michal Svítok

Ambíciou schváleného dokumentu je priniesť konkrétne opatrenia, ktoré pomôžu vyriešiť akútne problémy hospodárstva a slovenskej ekonomiky.

Bratislava 15. mája (TASR) - Slovensko by sa malo sústrediť na témy, ktoré sú dôležité aj pre ostatné krajiny Európskej únie (EÚ). Dnes sa na tom zhodli partneri v rámci Rady rozvoja a solidarity, konštatoval na tlačovej konferencii po rokovaní vlády premiér Robert Fico (Smer-SD). Ide napríklad o problematiku cien energií či ochrany životného prostredia a jej vplyv na konkurencieschopnosť oceliarskeho priemyslu EÚ oproti zahraničiu. Fico takisto načrtol otázku ochrany domácich oceliarní.

"Tu si bude musieť Európa odpovedať na niekoľko otázok, či budeme ustupovať za cenu ďalšieho a ďalšieho poklesu hospodárskeho rastu, alebo zabojujeme," upozornil. Jednou z hlavných tém, ktoré dnes vláda rozoberala a schválila, bol materiál Opatrenia v hospodárskej politike na podporu hospodárskeho rastu.

Na rastových opatreniach podľa Fica pracovali niekoľko mesiacov zodpovední odborníci z viacerých rezortov. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD), ktorý materiál predložil, pritom jednotlivé projekty rozoberal aj so sociálnymi partnermi. "Vznikol dokument, ktorý má ambíciu využiť všetky dostupné zdroje, ktoré máme. Najmä tie z Európskej únie, aj zdroje, ktoré máme zo štátneho rozpočtu," podčiarkol predseda vlády.

Ambíciou schváleného dokumentu je priniesť konkrétne opatrenia, ktoré pomôžu vyriešiť akútne problémy hospodárstva a slovenskej ekonomiky. Pripravované politiky a stratégie majú okrem iného zvýšiť zamestnanosť najmä v najzaostalejších regiónoch SR a podporiť zamestnávanie mladých. Materiál takisto menuje projekty, ktoré majú napríklad zefektívniť verejnú správu, podporiť rozvoj odborného vzdelávania či zlepšiť kvalitu infraštruktúry.