Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

I. Matovič sa zúčastnil krízového štábu rezortu pôdohospodárstva

Na snímke predseda vlády SR SR Igor Matovič (OĽaNO), archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Po výraznom náraste nákupu potravín v marci tohto roku sa situácia v obchodoch stabilizovala, dodal Vladimír Machalík, hovorca MPRV.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Pravidelného rokovania krízového štábu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa v pondelok dopoludnia zúčastnil aj premiér Igor Matovič (OĽaNO). Informoval o tom Vladimír Machalík, hovorca MPRV. Uviedol, že experti agrorezortu so zástupcami poľnohospodárov, spracovateľov potravín a slovenských i zahraničných obchodníkov na ňom rokovali o aktuálnom vývoji v agrosektore na Slovensku aj v zahraničí.

"V pondelok na krízovom štábe ministerstva pôdohospodárstva obchodníci potvrdili dostatočné zásoby potravín na skladoch na Slovensku. Čo je tiež pozitívne pre boj s pandémiou (nového koronavírusu-pozn. TASR), znížila sa aj frekvencia nakupovania obyvateľmi. Ľudia si nakupujú viac počas jednej návštevy obchodu," povedal Matovič po rokovaní krízového štábu.

"Obchodníci nám potvrdili, že Slováci sa zároveň predzásobili potravinami. Napríklad ryže nakúpili Slováci za prvý štvrťrok toľko, ako za 10 mesiacov roku minulého. Menej však obyvatelia nakupujú vysokofrekvenčný sortiment, ako je pečivo, cukrovinky či kvety. Pokles veľkonočného sortimentu je medziročne až okolo úrovne 50 %," povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO).

Machalík dodal, že po výraznom náraste nákupu potravín v marci tohto roku sa situácia v obchodoch stabilizovala. Distribúcia potravín už pokračuje plánovane a distribučné sklady obchodníkov s potravinami sú dostatočne zásobené nielen čerstvými, ale aj trvanlivými potravinami.