Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Máme záujem spoločnostiam poskytnúť investičné stimuly

Zo zasadnutia vlády SR. Na snímke zľava: podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, podpredseda vlády SR a minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kabinet rokovanie o poskytnutí investičných stimulov pre podporu fungovania deviatich firiem formou úľavy na dani z príjmu dnes prerušil. V prerokovávaní by mal pokračovať na najbližšej schôdzi.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Vláda SR na svojej dnešnej schôdzi prerušila rokovanie o poskytnutí štátnej investičnej pomoci pre 9 spoločností formou úľavy na dani z príjmu v celkovej výške viac ako 100 miliónov eur.

"Chýbali nám niektoré informácie v niektorých návrhoch na investičnú pomoc. Je potrebné niektoré čísla doplniť. Zdá sa, že niektoré návrhy mali aj drobné legislatívne chyby, ktoré treba odstrániť," uviedol dnes na tlačovej besede po rokovaní vlády SR premiér Robert Fico (Smer-SD). Dodal, že má záujem týmto spoločnostiam stimuly poskytnúť, považuje ich totiž za dobrý ekonomický nástroj.

"Pre mňa ako ministra práce musí byť absolútnou prioritou, aby boli vytvárané nové pracovné miesta a aby podľa možnosti boli aj zachované terajšie pracovné miesta. Takže ten rozmer je jasný," poznamenal v súvislosti s investičnou pomocou šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

"Je to pre mňa však dilema. Práve o tom sme viedli aj diskusiu, do akej miery poskytovanie investičných stimulov má byť otázkou, ktorá by súvisela so zachovávaním terajších pracovných miest. To môže totiž vytvoriť reťaz požiadaviek aj ďalších firiem," dodal Richter s tým, že preto bude potrebné ešte mnohé veci vyrokovať a opätovne sa k nim na najbližšom rokovaní vlády vrátiť.

T.MALATINSKÝ: Kabinet rokovanie o investičnej pomoci pre 9 firiem dnes prerušil

Kabinet rokovanie o poskytnutí investičných stimulov pre podporu fungovania deviatich firiem formou úľavy na dani z príjmu v celkovej výške 101,07 milióna eur dnes prerušil. V prerokovávaní stimulov by mala vláda SR pokračovať na najbližšej schôdzi.



"Členovia vlády mali ešte nejaké doplňujúce požiadavky, tak sme nakoniec prerušili toto rokovanie. Pri schvaľovaní vo vláde vznikol napríklad problém s odpočtom stimulov v jednotlivých rokoch. Vznikla aj požiadavka, aby sa vzhľadom na napätosť štátneho rozpočtu hľadalo aj nejaké iné riešenie," uviedol po dnešnom rokovaní šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD)

O schválenie štátnych investičných stimulov sa uchádzajú Delta Electronics (Slovakia), s. r. o., Dubnica nad Váhom, Fagor Ederlan Slovensko, a. s., Žiar nad Hronom, Ekoltech, s. r. o., Lučenec, Muehlbauer Technologies, s. r. o., Nitra, Bekaert Slovakia, s. r. o., Sládkovičovo, Mondi SCP, a. s., Ružomberok, Magneti Marelli Slovakia, s. r. o., Bratislava, Continental Automotive Systems Slovakia, s. r. o., Zvolen a Samsung Electronics Slovakia, s. r. o., Galanta.