Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Dostavba blokov v Mochovciach musí byť pre každého prioritou

Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nepokračovať v dostavbe mochoveckých blokov si Robert Fico nevie predstaviť.

Žilina 8. októbra (TASR) - Dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34) musí byť pre každého prioritou.

Uviedol to dnes v Žiline po výjazdovom rokovaní vlády jej predseda Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na požiadavku zvýšenia rozpočtu dostavby EMO 34 zo strany skupiny Enel, väčšinového vlastníka Slovenských elektrární (SE).

Ďalšie meškanie či nemeškanie dostavby EMO34 podľa generálneho riaditeľa SE Lucu D'Agneseho závisí od schválenia nového rozpočtu potrebného na financovanie dostavby jadrovej elektrárne. "Bez tohto záväzku akcionárov nie je možné ísť ďalej. Pri jeho schválení je termín dostavby v roku 2016 dobrým odhadom," doplnil v utorok (7.10.) D'Agnese s tým, že nový rozpočet musí byť schválený oboma akcionármi.

Nepokračovať v dostavbe mochoveckých blokov si premiér nevie predstaviť

"Ja si to jednoducho neviem predstaviť. Domnievam sa, že to je jedna z najväčších investícií, aká vôbec bola urobená v strednej Európe v tomto ťažkom období. Pracuje na nej obrovské množstvo ľudí. Keď sa nám ešte podarí pristúpiť k severo-južnému prepojeniu vysokonapäťových sietí ... Dnes je obrovský trh, predovšetkým na Balkáne, ktorý potrebuje elektrickú energiu. A kto bude mať výrobu elektrickej energie na vlastnom území, tak bude mimoriadne silným hráčom v európskom priestore," doplnil.

Pripomenul zároveň, že pôvodný rozpočet dostavby EMO schválili akcionári SE na úrovni 3,8 miliardy eur. "Ešte stále sú tam teda určité zdroje," povedal Fico k úvahám Enelu na ďalšie navýšenie rozpočtu dostavby EMO.

"My ako štát máme v SE 34 %, preto máme do toho čo hovoriť. Vypočujeme si jednoducho návrh, že na čo má byť navýšenie rozpočtu určené. Prioritou pre každého je dostavať tretí a štvrtý blok v Mochovciach. Počkáme si preto na návrh a podľa toho sa budeme rozhodovať," avizoval predseda vlády SR.

Záujem o podiel Enelu

"Vieme, že spoločnosť Enel chce predať svoj podiel, ktorý kúpila od pána Dzurindu a jeho vlády pred niekoľkými rokmi. Je povinnosťou každého pozrieť sa na to, aké by boli výhody alebo nevýhody, keby sa štát uchádzal o spätné odkúpenie 66 % akcií SE. Na takomto dokumente pracuje Ministerstvo hospodárstva SR. Dnes sú však aj ďalší záujemcovia, ktorí majú záujem kúpiť časť SE, ktorú predáva talianska spoločnosť Enel," dodal premiér na otázku, či jeho vláda neuvažuje o spätnom odkupe 66-% balíka SE od väčšinového akcionára.

Predstavitelia SE v utorok (7. 10.) v Mochovciach informovali, že tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce plánujú spustiť do prevádzky v treťom štvrťroku 2016, štvrtý blok následne v roku 2017. "Blok tri je dokončený na 80 %," priblížil D'Agnese.

Sumu potrebnú na dostavbu blokov D'Agnese však nekonkretizoval. "Odhady navýšenia analyzujeme, stále sa o nich hovorí medzi akcionármi. Nie sme pripravení zverejniť tieto čísla skôr ako akcionári. Schválenie rozpočtu súvisí s jeho navýšením," dodal generálny riaditeľ SE.