Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Premiér: Na trasovanie nakazených je viac-menej všetko nachystané

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po stretnutí s konzíliom odborníkov – epidemiológov na tému: Druhú vlnu epidémie si nemôžeme dovoliť 4. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

O tom, že na identifikáciu nakazených ľudí majú poslúžiť mobilné lokalizačné dáta, informovala vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) ešte koncom marca.

Bratislava 4. mája (TASR) – Čo sa týka trasovania ľudí nakazených novým koronavírusom, je všetko viac-menej pripravené, uviedol na brífingu v pondelok premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Ako premiér dodal, minulý štvrtok (30. 4.) inicioval stretnutie s ľuďmi, ktorí sú do vytvárania riešenia tohto opatrenia zainteresovaní a zaujímali ho odpovede na otázku trasovania pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. „Trošku som pomkol, aby sa urobili zmluvy medzi Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a telekomunikačnými operátormi,“ dodal premiér.

O tom, že na identifikáciu nakazených ľudí majú poslúžiť mobilné lokalizačné dáta, informovala vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) ešte koncom marca. V rámci tohto opatrenia majú mobilní operátori poskytnúť ÚVZ SR dáta o pohybe pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus.

Samotné riešenie má podľa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) fungovať tak, že operátori call centra budú telefonicky kontaktovať už infikované osoby. Na základe ich súhlasu použijú lokalizačné dáta operátorov a pomôžu im spomenúť si, kde sa vo vymedzenom časovom intervale pohybovali a s kým sa stretli. "Vytvorí sa tak zoznam potenciálne infikovaných osôb, ktorý bude poskytnutý ÚVZ SR a tieto osoby budú následne prednostne testované," vysvetlil úrad.